Va rugam asteptati...

Ghid de incadrare DEEE

Ghid de incadrare DEEE

 

Legislaţia specifică în vigoare în România include o clasificare în 6 categorii a acestor produse:

1. Echipamente de transfer termic;

2. Ecrane, monitoare şi echipamente care conţin ecrane cu o suprafaţă mai mare de 100 CM2;

3. Lămpi;

4. Echipamente de mari dimensiuni, având oricare dintre dimensiunile externe mai mare de 50 cm;

5. Echipamente de mici dimensiuni (nici o dimensiune externă mai mare de 50 cm);

6. Echipamente informatice şi de telecomunicaţii de mici dimensiuni (nici o dimensiune externă mai mare de 50 cm).

 

Produsele descrise aici reprezinta 90% din toate EEE-urile, fiind astfel cele care genereaza cele mai multe deşeuri

- Aparate utilizate pentru refrigerarea, conservarea şi păstrarea produselor alimentare, maşini de spălat rufe, uscãtoare de haine, maşini de spălat vase, sobe electrice etc.

- Aparate de uz casnic de mici dimensiuni (aspiratoare, aparate de curăţat covoare, alte aparate de curăţat, aparate de cusut, tricotat, ţesut şi alte prelucrări ale textilelor, fier de călcat şi alte aparate de călcat, calandrat şi alte forme de întreţinere a îmbrăcămintei, aparate de prãj it pâine, friteuze, maşini de măcinat cafea etc.

- Echipamente informatice şi de telecomunicaţii (unităţi centrale, imprimante/ e multifuncţionale, calculatoare personale, telefoane, faxuri, fotocopiatoare etc.

- Echipamente de larg consum (aparate radio, televizoare, camere video, aparate video, aparate de înaltă fidelitate, amplificatoare audio, instrumente muzicale, etc.

- Echipamente de iluminat (aparate de iluminat pentru lămpi fluorescente, cu excepţia aparatelor casnice de iluminat, lămpi fluorescente drepte, compacte, etc.)

- Unelte electrice şi electronice, cu excepţia uneltelor industriale fixe, de mari dimensiuni (maşini de găurit, ferăstraie, maşini de cusut, echipamente de strunj it, de frezat. de slefuit, de polizat, de tăiat cu ferăstrãul, de tăiat, de forfecat, etc.

- Jucării, echipamente sportive şi de agrement (trenuri electrice sau maşini de curse în miniatură, console portabile de jocuri video, jocuri video, calculatoare pentru Ciclism, scufundare, cros, canotaj, echipamente sportive cu componente electrice sau electronice, automate cu monede etc.

- Dispozitive medicale, cu excepţia tuturor produselor implantate şi infectate (echipamente de radioterapie, echipamente de cardiologie, dializoare, ventilatoare pulmonare, echipamente de medicină nucleară, echipamente de laborator pentru diagnosticare in vitro) etc.

- lnstrumente de monitorizare şi control (detectoare de Fum, regulatoare de caldură, termostate, aparate de măsurat, cântărit sau reglat de uz casnic ori utilizate ca echipamente de laborator) etc.

- Distribuitoare automate (distribuitoare automate de băuturi calde, de sticle sau doze calde sau reci, de produse solide, de bani, toate aparatele care furnizeazã automat o gamă largă de produse).